Tips för ett bra kaninliv

Kaniners behov och beteende är detsamma hos våra tama kaniner som hos kaniner i sin naturliga miljö. Det är därför viktigt att ditt sätt att ta hand om din kanin ska återspegla dess naturliga instinkter som bytesdjur snarare än rovdjur som våra katter och hundar. En kanins anatomi och sinnen är utformade för att hela tiden kontrollera fara och deras bakben är designade för att snabbt ta sig till ett säkert ställe att gömma sig på.

Kaninens kost och behov

För att din kanin hemma ska få en optimal miljö är det bra att ha ett täckt utrymme som de kan gömma sig i och känna sig trygg i om det skulle behövas. Kaniners behov och kost är också väldigt lika som hos de vilda kaninerna. De ska ha konstant tillgång till obegränsade mängder med färskt hö och/eller gräs att äta. De bör också ha en noggrant uppmätt del av bra kaninmat, halva delen på morgonen och halva på kvällen. Välj en mat speciellt utformad för kaniner och deras behov av högt fiberinnehåll, gärna en sort utan tillsatta sockerarter. Lägg gärna därtill en handfull färska gröna grönsaker för god variation och för att få in mer fibrer i din kanins kost.

Det är viktigt för kaniner att ha en balanserad kost med mycket fiber för att hålla magen frisk och för att uppmuntra till att tugga och hålla sina kontinuerligt växande tänder i trim. Kaniner behöver en konstant tillförsel av lika mycket färskt hö som de kan tugga och hö ska utgöra minst 80 % av deras dagliga kost.

Så hålls kaninens matskål fräsch

Ett bra tips för att hålla maten torr och fräsch är att använda en tung skål, exempelvis keramikskål, för att motverka att kaninen tippar ur maten ur skålen. Tänk även på att matskålen ska rengöras varje dag. Det är också oerhört viktigt att dina kaniner får motion varje dag för att hålla sina ben och muskler friska och såklart också för att din kanin ska må psykiskt bra.

Det var några tips från oss, till ett bra liv för din kanin.

2018-08-17T09:54:24+02:00