Badtips och pälsvård för din hund eller katt

Espree pälsvårdserie är Aloe vera-baserade produkter med naturliga ingredienser som är ekologiska och snälla mot miljön. Här kommer lite badtips för hur du ska lyckas bäst med pälsvården på din hund eller katt.

Att lyckas med badet och få det önskade resultatet i just din hunds eller katts päls är lite av ett konststycke. Det brukar ta några bad innan man upptäcker vilka spädningar, temperaturer och schamposorter som ger den perfekta pälsen. Vill man bara få en ren hund eller katt, ska man välja någon av schamposorterna under rubriken ”Classic Care” eller ”Scent Reneval” ur Espree-broschyren.

Börja med att borsta pälsen

Oavsett ditt mål med badet så börja alltid med att borsta igenom pälsen på din hund eller katt innan badet, så att pälsen är helt fri från tovor och trassel. Använd gärna utredningskrämen De-mat Detangler så sliter det mindre på pälsen. En oborstad päls med mycket underull blir nästintill omöjlig att reda ut om tovorna blir blöta och pälsen kan i värsta fall ”filta” ihop sig i badet. Se till att djuret har det så behagligt som möjligt i badet, någon form av halkskyddsmatta får hunden och katten att känna sig tryggare och ditt lugna sätt gör djuret säkrare.

Schamponera pälsen två gånger per bad

Då var det dags att börja blöta ner pälsen och är det mycket päls måste du lyfta de övre lagren så att du kommer åt genom hela vägen inpå huden. Esprees schampoprodukter är alla så kallade djuprengörande (utom Two-In-One och Puppy & Kitten) och därför är det fiffigt att schamponera din hund eller katt två gånger i samma bad. Den första schamponeringen öppnar upp hårstråets ”flarn” och den andra rengör på djupet från smuts och fett. Skölj pälsen mellan schamponeringarna och använd balsam på alla typer av pälsar, även korthåriga. Balsamet sluter stråets flarn och ”impregnerar” pälsen och förhindrar att smuts och partiklar tränger ner i hud eller päls. Man upplever att hunden eller katten håller sig ren längre och är mer smutsavvisande i dåligt väder. Följ spädningsanvisningarna för ett effektivt och lätt bad. Använd Esprees spädningsflaska eller någon form av plastflaska, häll i schampo eller balsam och tillsätt mängden vatten enligt rekommendation och skaka blandningen ordentligt. Använd sedan en svamp eller häll blandningen över hunden eller katten.

Skölj mycket noggrant

Massera in och skölj sedan noga och upprepa vid behov. Tänk på att massera mjukt in i päls och hud – gnugga inte, det kan skada strået. Sista sköljningen är klar när sköljvattnet från pälsen är helt fri från schampo- och balsamrester och sköljvattnet är klart utan spår av skum. Det kan ta upp till 20 minuter om pälsen är lång eller rik på underull.

Använder du outspätt schampo eller balsam, får du räkna med att sköljtiden fördubblas och har du inte sköljt ut alla rester ur pälsen, kommer du att uppleva att pälsen är ”skivig” när den torkat. Då är det bara att stoppa i djuret i badet igen och upprepa sköljningen.

När du blandar schampo och vatten så håller blandningen upp till tre dagar. Med olika spädnings koncentrationer och temperaturer kan du uppnå olika resultat – om man späder mindre än rekommenderat i kombination med svalare sköljvatten så får man en päls som ligger lite tyngre på plats. Vill man ha mycket volym och en luftig päls är det bättre att späda mer än rekommenderat och använda så varmt vatten som möjligt.

Kombinera produkter för extra glans och färg

Om man till exempel vill både fördjupa en röd nyans i pälsen, samtidigt som man vill ha extrem glans, går det utmärkt att kombinera olika produkter i samma bad. Exempelvis badar man med Color Enhancing i första schamponeringen och Silky Show i den andra och avslutar med ett lämpligt balsam. En blöt päls mår bäst av att torkas med en tjock, tvättad frottéhandduk som har en bra uppsugningsförmåga. Gnugga inte pälsen torr, utan krama ur vattnet och blås därefter pälsen torr, gärna med sval luft så krusar sig inte stråna. Extra viktigt med torkning på en päls med väldigt tät underull.

Blås pälsen torr

Undvik att låta hunden torka i stark solsken en varm och vindstilla dag eftersom det bildas en väldigt gynnsam miljö för fukteksem. Borsta eller kamma pälsen samtidigt som du blåser den torr. Avsluta pälsvården med den där sista touchen – glansspray High Sheen Finish gör pälsen högblank, men ta inte för mycket – det blir effekt ändå.

Eftersom Esprees produkter är milda och väldigt återfuktande och med rätt pH-balans för hundens och kattens hud, så går det bra att bada så ofta som det behövs.

Meri Hakkarainen, Lupus Foder

2018-08-17T09:51:02+02:00